Testvérként az élet


Picnic for rollersA testvér az, akit mikor kicsik vagytok, visszaküldenél a gólyával a feladónak, akinek megeszed a nutellás kalácsát, akit beárulsz anyának, de akivel együtt alszol, ha dörög az ég, akinek odaadod a pulcsid, ha fázik, aki, még ha sokban más is, egészen olyan, mint Te.”

Az idézet egy 16 éves fiatal lánytól származik, aki egyetlen mondatban megfogalmazta a testvéri kapcsolat minden szépségét és bosszúságát. Mert ez az egyedülálló kapcsolat lehet siker vagy kudarc, érezheted ajándéknak, vagy büntetésnek, de bármely formájában is, végigkísér életed során. Ha van testvéred, másképp gondolkozol a világról, mint az egykék, talán hamarabb jut eszedbe a csokidat megosztani másokkal, valószínű, hogy több tapasztalatod van az együttműködésben és a feladatok megosztásában, de nem ez az, amitől különlegesek vagytok egymásnak.

Ha van testvéred, valószínű, hogy megélted már, hogy kevesebbet kaptál valamiből, mint amennyire vágytál. Kevesebb dicséretet, kevesebb ölelést, olykor több szidást és nagyobb elvárásokat. Biztosan voltál már emiatt dühös, féltékeny és csalódott. Mégis van valamid, ami nagy kincs lehet számodra. Volt kivel összefognod egy közös cél érdekében, számíthattál valakire, amikor teljesen egyedül érezted magad az életben, amikor tanácstalan voltál, esetleg amikor egyedül nem voltál képes valamit megvalósítani.

Van valaki az életedben, akivel közösek az emlékeid a gyermekkorodból, akivel segíthettek egymásnak megérteni a régi, homályosnak tűnő élményeket, akivel életed legtartósabb, leghosszantartóbb emberi kapcsolatát élheted meg. Mert ha van testvéred, kettőtök kapcsolata időben meghaladhat bármit, túlmutat a gyermekkori versengésen, túlmutat a szülőkön, tovább tart, mint a szüleiddel, pároddal való kapcsolatod, elkísér egész életeden át.

Gondolkodj el azon, mit kaptál ettől a kapcsolattól, mire tanított meg, miben edződtél meg az ő hatására, miben lettél jobb általa, hogyan segített hozzá ahhoz, hogy azzá válj, aki most vagy!

Lehet, hogy életed egy-egy szakaszában egészen közel álltok egymáshoz, aztán pedig eltávolodtok, elszakadtok időről időre a tanulás, munka, család hatására. De mikor találkoztok, megint van valamitek, ami sokaknak nincs: lehetőségetek arra, hogy együtt elevenítsétek fel a közös múltat, amit itt-ott másként éltetek meg, hogy kapcsolatotokat élővé tegyétek, hogy saját vonásaitokat, gesztusaitokat, mozdulataitokat ismerhessétek fel a testvéretekben.

Lehet más az ízlésetek, az álmaitok, de ugyanabban a családban nevelkedtetek, és ezért sok szempontból nagyon hasonlóak vagytok.

Te hogy gondolsz a testvéredre? Ő a titoktartó barát, a fő rivális? A kisöcs, kishúg, akire anno vigyáztál, nővér, báty, akitől segítséget kértél a leckében? A példakép, vagy egyszerűen a tesó, aki falaz az ősök előtt?

Legyen bárhogy, van valaki, aki számára Te ugyanolyan különleges lehetsz, mint Ő neked.

Soltész Adrienn
a blog szakmai vezetője

Megjegyzés hozzáfűzése