Miért érdemes nyári munkára menni, avagy mi leszek, ha nagy leszek?


Student holding pile of ring binder near classmates with coffee at the college„Tüzoltó leszel s katona!
Vadakat terelő juhász!”

(József Attila: Altató)

Gyermekként szinte mindannyiunknak konkrét elképzelése van arról, milyen hivatást választ, amikor eljön az ideje: „állatorvos leszek, pilóta, modell, mozdonyvezető!”; aztán ahogy telik-múlik az idő és kinyílik előttünk a világ, sokunk bizonytalanodik el azt illetően, mivel fogja a kenyerét keresni. És ez így van rendjén. Az elbizonytalanodás annak a jele, hogy keressük önmagunkat, komolyan vesszük a döntéseinket, és ezt nem lehet elhamarkodottan megtenni.

Képességeink, érdeklődési körünk alapján több szakmára is alkalmasak vagyunk, amire szükségünk is van a legjobb alkalmazkodáshoz. Az élethosszig tartó tanulás világát éljük, amikor az új kihívásokhoz változással, akár hivatásváltással tudunk a leginkább idomulni.

De mi is szükséges ahhoz, hogy megfelelően válassz hivatást magadnak? Elsősorban kell, hogy megismerd saját magadat, hogy tudd, mit szeretsz csinálni és hogy mit nem, hogy miben vagy kiemelkedő, és miben kevésbé jó. Szerezz tehát saját élményeket, információkat azokról a területekről, amik érdekelnek! Ennek az egyik legmegfelelőbb módja a nyári munka, év közben a diákmunka vagy önkéntes lehetőségek.

Számos előnnyel jár az, ha nyáron a pihenés mellett belekóstolsz a munka világába. Elsősorban pénzkereseti lehetőség, s azon túl, hogy elérhetővé válik egy új felső, mozijegy, vagy egy akár egy új telefon is, egészen új érzés, hogy ezt Te magad kerested meg.

A nyári munka alatt szerzett tapasztalataid a későbbi álláskeresés során sokat jelentenek majd neked, ismeretségeket köthetsz, az sem példa nélküli, hogy a nyári álláslehetőséget meghosszabbítják a munkaadók, így akár hosszabbtávú lehetőségre is szert tehetsz.

Miközben részese vagy, akkor ismered meg igazán önmagadat és a szakmát egyaránt: szeretsz egyedül dolgozni vagy csapatjátékos vagy? Mennyire vagy kreatív, hogyan viszonyulsz a spontaneitást igénylő helyzetekhez, hogyan tudsz kapcsolatot teremteni és tartani, mennyire vagy türelmes, kitartó, esetleg intuitív vagy monotónia tűrő? Még sorolhatnám, hogy mennyi szempontja van annak, ami alapján elkezd formálódni, alakulni hivatástudatod, munkamódodat, személyiségedet, képességeidet érintő ismereted. Ez egy folyamat, alakul Benned hosszú évekig. Ennél fogva, előnye, hogy van időd összecsiszolódni a vágyott pályáddal, de lépésekben jutsz el a kíváncsiságtól a vágyképig, a vágyképtől a felvételi jelentkezésig és közben helytállsz a suliban, az érettségi vizsgán, a nyelvvizsgán és egyéb megmérettetéseken, amik szükséges lépései a célodhoz jutásnak. Például amennyiben a választott szakmához felsőfokú nyelvtudásra van szükséged, fejlődési pályád részét képezi a folyamatos nyelvtanulás, esetleg külföldre látogatás, az élő nyelv használata, ami szintén nem egyik napról a másikra történik. Fontos tehát, hogy merj tervezni, előre gondolkodni, és szükséges hogy lásd, mi vár Rád a jövőben, ha valamely terület mellett döntesz.

Lényeges, hogy olyan utat válassz, amiben önmagadra lelsz, élvezettel végzed, töltődést jelent számodra és biztosítja a megélhetésedet. Tehát nyári munkára fel, próbáld ki magad! :)

Soltész Adrienn

a blog szakmai vezetője

Megjegyzés hozzáfűzése