Mi kell ahhoz, hogy bízni tudj?


Kedves szolnoki fiatal!

Számítunk a válaszaidra, mert kíváncsiak vagyunk arra, hogy:

  • Te kihez fordulsz segítségért, ha családi, iskolai, szórakozóhelyi problémád van?
  • Számodra milyen a jó segítségnyújtás?
  • Hol kezelnek Téged egyenrangú partnerként?
  • Milyen szerinted az a (szak)ember, akihez bizalommal tudnál fordulni?
  • Mire van szükséged ahhoz, hogy merj segítséget kérni?
  • Milyen igényeid, elvárásaid vannak, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy megtedd ezt a lépést?

Hogy miért fontosak ezek a kérdések?

Egy 2014-es szolnoki ifjúságkutatásban 800 városi fiatalt kérdeztünk meg arról, hogy családi, iskolai, szórakozóhelyi probléma esetén kihez fordulnak bizalommal segítségért. A visszajelzések szerint a barátok, kortársak a fő bizalmasok, azonban a szülőket, pedagógusokat, egyéb iskolai szakembereket (iskolarendőr, iskolaorvos, védőnő, iskolapszichológus) nem szívesen keresik fel kéréseikkel, kérdéseikkel. A kutatás a fiatalok iskoláiban folytatódik tovább csoportos beszélgetésekkel.

Néhányan azt mondták, azért nem kérnek segítséget iskolai szakemberektől, mert nehezen elérhetőek és számos információ hiányzik számukra ahhoz, hogy felkeressék. Mások szerint a kapcsolat nem eléggé közeli a bizalmas beszélgetéshez, s bár a tanároknak szívesebben beszélnétek a problémáitokról, nekik nincs elég szabadidejük ezzel foglalkozni.

Szerinted mi az oka annak, hogy nincs meg az a bizalmi kapcsolat, ami biztonságot nyújt számodra és hogyan lehetne ezen változtatni?

És ha problémád van, Neked hogyan segítsenek, hogy szívesen elfogadd?

Mi kellene ahhoz, hogy bátran kérdezz az iskolarendőrtől, – orvostól, – védőnőtől, -pszichológustól, vagy a tanáraidtól?

Várjuk gondolataidat, érzéseidet, hozzászólásaidat a témával kapcsolatban. Célunk, hogy visszajelzésed segítségével közelebb hozzuk egymáshoz a segítőket és a fiatalokat, hogy amikor problémád van, valóban megfelelő segítséget kapj. Kérjük, add meg korod és nemed a válaszadáskor!

Szolgáltató Város® Projektiroda