Biztonságban a világhálón


Confused teenager girl in danger on internetKutatások szerint manapság átlagosan napi 7 órát töltünk képernyő előtt, beleértve okostelefonunkat, tabletünket, egyéb kütyüinket, s természetesen a laptopot és TV-t is. A mai világ elképzelhetetlen az azonnaliság nélkül: azonnal írunk, amikor tudatni szeretnénk valamit, azonnali választ várunk, a mindig elérhető közelségben lévő telefonunkkal közeli kapcsolatot ápolunk, vele kelünk, vele fekszünk, olyanná válik, mint önmagunk folytatása. Többnyire pozitív érzéseket kelt bennünk, egy párhuzamos valóságot is megtapasztalhatunk általa, azonban könnyen számos veszély forrásává is válhat. Az állandó jelenlét és a láthatatlanság illúziója megtévesztővé válhat, mert elérhetetlennek és sebezhetetlennek érezhetjük magunkat. A bántalmazó pedig könnyedén el tud bújni a képernyő mögött, s így tud sértő, akár kegyetlenkedő tartalmakat eljuttatni a bántalmazotthoz, érzelmi terrort gyakorolni felette.

Fokozottan fontossá válik az, hogy elég gondot fordítsunk önmagunk védelmére az online térben.

Az alábbi javaslatokkal megelőzhetővé válik kiszolgáltatottságunk a cyber világban:

Ellenőrizzük adatvédelmi beállításainkat!

Győződjünk meg arról, hogy megosztásainkat valóban azok látják, akiknek jogosultságot szeretnénk adni a privát információinkhoz való hozzáférésre. Időnként ellenőrizzük, hogy valóban azok látnak-e bennünket, akik számára láthatóak szeretnénk lenni!

Válasszunk nehezen kitalálható jelszót!

A jelszavaink legyenek változatosak, időnként változtassunk rajtuk, tartalmazzanak kis-és nagybetűt, számot, és kerüljük a könnyen kitalálható, saját becenevünket, születési dátumunkat tartalmazó jelszavakat!

Csak olyan emberek jelöléseit fogadjuk el közösségi oldalakon, akiket valóban ismerünk és megbízunk bennük!

Habár megtévesztő lehet, hogy valóban nem mindenkire emlékszünk feltétlenül, akivel itt-ott találkoztunk, átgondolandó, hogy akire nem emlékszünk, az valóban ismerősünk-e. És ha emlékszünk is rá, az elegendő ok-e arra, hogy ismerőssé lépjen elő életünkben egy kattintással. Alapos megfontolást igényel, hogy kit fogadunk be, mivel a közösségi felületek gyakran szolgálnak terepéül olyan fiatalok és felnőttek bántalmazásának, akik áldozatokat keresnek netes zaklatásaikhoz.

Az interneten ne osszunk meg személyes információkat! (lakcím, telefonszám, gyakran látogatott helyek)

Tekintsünk úgy minden információra, hogy nyomkövetőt, mintegy térképet adhatunk másoknak, akár rossz szándékú idegeneknek ahhoz, hogy fellelhetőek legyünk! Ezzel ugyanis a kezdetben hamis biztonságot nyújtó távolság az ellenségünkké válhat.

Tartsuk tiszteletben mások személyiségi jogait is!

Kütyüink kifejezetten hasznos eszközévé váltak a megörökítésre váró, csodás pillanataink megőrzésének, de amennyiben nem csak magunkat őrizzük meg az utókornak, hagyjuk meg a döntést a többi résztvevő számára is, hogy maguk ítéljék meg, szeretnének-e posztolva lenni, vagy sem! Ahogy helyetted sem hozhat senki döntést arról, világhálóra kerülj-e, így ezt Te sem teheted meg.

Soha ne használjuk a netes felületeket arra, hogy a konfliktusainkat rendezzük!

Ne használjuk a közösségi oldalakat bosszúállásra, információkkal való visszaélésre! A közösségi falak ezen kívül arra is alkalmatlanok, hogy eszmecserét folytassunk egy baráttal, egy harmadik, negyedik, sokadik ismerős számunkra nem tetsző hajviseletéről, szerelmi vívódásainkról. Próbáljuk diszkrét módon megőrizni saját privát terünket, önmagunk és mások védelmében!

Soha ne hagyjuk őrizetlenül a kütyüinket!

A kütyüink hozzánk tartoznak, s felelősek vagyunk azok elérhetőségéért, valamint elérhetetlenségéért is. A képernyővédelem sokat segíthet, de nem óv meg mindentől. Tartsuk telefonunkat biztonságos helyen!

Az online bántalmazásnak számos formája ismert (személyiséglopás, kibeszélés, online fenyegetés, szexting, bullying stb.). Amennyiben bármely módon idegenek próbálnak a közelünkbe fészkelni, személyes információkat kinyerni tőlünk, a segítségkérés nem maradhat el saját védelmünk érdekében. Támogatást kérhetünk személyesen szüleinktől, pedagógusainktól, az iskolapszichológustól, a rendőrtől, vagy védőnőtől is! Mindenképp avassunk be felnőttet, hogy ne maradjunk egyedül és igazán védve érezhessük magunkat!

Ha inkább a neten keresztül szeretnénk segítséget kérni, az alábbi felületeken tehetjük meg:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: www.kek-vonal.hu

Tabby Program: http://tabby-hun.weebly.com/

Eszter Alapítvány és Ambulancia: http://eszteralapitvany.hu/

 Bármely segítséget is választod, mindenképp lépsz egyet saját védelmed és biztonságod érdekében! Tedd meg az első lépést!

Megjegyzés hozzáfűzése