Oldal kiválasztása

Amikor a nyerésre törekszünk, mindenképpen kell vesztesnek lennie a történetben. Ez a kiinduló probléma áll fent akkor, amikor szüleinkkel próbálunk megértetni valamit, meggyőzésre törekedve, legyen szó akár az esti vacsoráról, a korai lefekvésről, vagy a hétvégi programról. Gyakran esünk mindannyian abba a hibába, hogy eszköztelenül, hirtelen felindulásból, mérlegelés nélkül látunk hozzá ehhez a meggyőzéshez, anélkül, hogy átgondolnánk, mik volnának a valójában célravezető lépések. Ahhoz, hogy egy kölcsönösen támogató kapcsolatot alakíthassunk a tőlünk idősebb generáció tagjaival, érdemes megfontolnunk néhány kommunikációs lépést:

  • Vállalj felelősséget és add meg a tiszteletet annak, akivel beszélsz!

Amennyiben önállóan szeretnél döntést hozni és ezt kinyilvánítod szüleid felé, Ők felelősségvállalást és tiszteletteljes kommunikációt fognak várni Tőled, valljuk be, okkal. Azzal tudod leginkább alátámasztani, hogy érett vagy a döntéshozatalra és a kölcsönös együttműködésre, ha a nehezebb pillanatokban – amikor visszautasítást kapsz, amikor „nemszeretem feladatokat” kell elvégezned stb. – is képes vagy éretten reagálni. Ez egyenes út lesz ahhoz, hogy a jövőben minél több kérdésben egyenrangú módon tudjatok egymással megbeszélni problémákat, aggályokat, s megoldást találni rájuk.

  • Közelíts okosan, beszélj hatékonyan!

Amikor szeretnénk valamit közölni, kérni a szüleinktől, előbb gondoljuk át, hogy mi is az alapvető probléma: a szüleinknek van velünk gondjuk, amit szeretnének velünk megértetni, vagy nekünk van olyan kérésünk, kérdésünk, problémánk, amit a szüleinkkel szeretnénk megvitatni. Ezt azért fontos átgondolnunk, mert más megközelítést igényel a kétféle helyzet.

Amennyiben a szüleinknek van gondja a viselkedésünkkel – mert megítélésük szerint tettünk valamit, amit nem kellett volna, vagy nem tettünk valamit, amire szükség lett volna -, hallgassuk meg, ne szóljunk közbe, ismerjük meg az álláspontját, lehet, hogy nem áll tőlünk olyan messze az, ahogyan gondolkodik, de idáig általában nem jutunk el, mert elkezdjük kritizálni, kérdőre vonjuk, s még lehet, hogy a hangunkat is megemeljük. Erre azonnal bezárkózás a válasz, s máris távolabb kerültünk a problémánk megoldásától. Ehelyett akkor is hallgassuk meg figyelmesen, amikor ez nagyon nehéz és azután mondjuk el, mi hogyan látjuk a helyzetet, miután Ő befejezte a mondandóját!

Amennyiben mi szeretnénk megkeresni a szüleinket és beszélgetést kezdeményezni, a Hatékony beszéd technikáját érdemes használnunk. Röviden vezessük fel a mondandónkat („Anya! Szeretnék Veled beszélni valamiről, ami fontos, ráérsz most?”), fogalmazzuk meg, amiről beszélni szeretnénk („szeretnék egy barátnőmnél aludni szerda este”), érveljünk amellett, amit el szeretnénk érni („azért jó, ha átmegyek, mert a házi feladatot átviszem és együtt fogunk tanulni”/”előbb megírom a leckét, és azután mennék át”), támasszuk alá a kérésünket vagy közlésünket az érzelmeinkkel („örülnék neki, ha tudnék Vele időt tölteni sulin kívül is, és feltöltődhetnénk”), amennyiben ellenállásba ütközünk, fogalmazzunk még meg további érveket („sokkal könnyebb és gyorsabb együtt tanulni, mert ki tudjuk kérdezni egymástól, ez Neked is jó, mert aznap nem Neked kell”). Ha meg tudunk egyezni, köszönjük meg, ha pedig elutasít, fogadjuk el!

  • Ismétléssel a megértésért

A kommunikációs szakemberek mind egyetértenek azzal, hogy sokat segít az egymásra hangolódásban és a probléma jobb megértésében, ha visszaismételjük, visszatükrözzük mindazt, amit hallottunk („tehát azt gondolod, hogy ha átmegyek aludni a barátnőmhöz, nem fogunk időben elaludni”). Ez a technika hozzásegít bennünket ahhoz, hogy valóban mindketten ugyanazt értsük egy mondaton, hogy érzelmeinket és a másikét is jobban megértsük, továbbá tompítja az indulatokat és megnyugtat minket.

  • Csináld, amit mondasz, mondd, amit csinálsz!

Nehéz elhinni Neked, hogy érdekel, amit a szüleid mondanak, ha közben nem nézel a szemükbe, mással foglalatoskodsz, míg beszélnek Hozzád, és az unalom jelei látszanak a mimikádon, testbeszédeden. Igyekezz a mondandódat összhangba hozni a tested jelzéseivel és azt közvetíteni a másik felé, hogy érdekel, amit mond! Így sokkal közelebb jutsz az egyenes beszédhez, egyúttal pedig a megoldáshoz is.

Amennyiben ezeket a meglepően egyszerű, de hatékony lépéseket kipróbálod, majd gyakorolni kezded, részeddé válnak, beszédstílusod letisztulttá, közeledésed egyértelművé, érthetővé, viselkedésed éretté válik, ez pedig az első lépése minden sikeres, más emberekkel zajló beszélgetésnek.