Hogyan mondjunk nemet?


man in red shirt with no smoking sign„Olyan jó volt a hangulat, nem utasíthattam vissza”, „csak én nem kértem volna belőle, az nagyon ciki”, „ha nemet mondok, nem tartozhatok hozzájuk”, „kíváncsi voltam, persze, hogy kipróbáltam”, „a szüleim is dohányoznak, én miért ne tegyem?” – ilyen és ehhez hasonló válaszokat kaptam, amikor egy csapat tizenévessel beszélgettem a dohányzásról. Sokszor hallottam az okokat, miért gyújtanak rá a fiatalok, hogyan is kezdődik el a dohányzás, ami létformává növi ki magát az életükben. Ilyen okok voltak a dohányzás okozta jó hangulat, a kellemetlen helyzetek elkerülése, a családi minta, a kíváncsiság, az unaloműzés, az önbizalomhiány, a valahova tartozás erős igénye. Lehet, hogy féligazság minden válasz mögött áll, bár jól érezni magunkat kevésbé egészségkárosító módon is lehet, az unalmunkat számos hasznos módon elűzhetjük, a szüleink pedig dönthetnek rosszul is, hiszen ők is emberek. Minél több lehetőséggel találkozunk, ami nem teszi szükségessé a dohányzást – mert anélkül is tudunk örömet megélni, és nem kell a valahová tartozásunk tüntető jeleként füstöt nyelnünk, hiszen anélkül is szerethetőek vagyunk -, annál könnyebb megérteni, hogy a dohányzás okozta eufória könnyedén helyettesíthető. Önmagunk képviselete még így is nehéz lehet, ehhez tudnunk kell, kik vagyunk, mennyit érünk, mire vagyunk képesek. Ez adja ugyanis azt az önbizalmat számunkra, amivel magabiztosan tudunk ellenállni a kísértéssel szemben.

Van azonban egy másik válasz is, ami számos fiatal részéről visszatérő problémát jelent: „nem tudom, hogyan kell nemet mondani”.

Amennyiben már eljutottál oda, hogy rájöttél, nem a cigi tesz boldoggá, Te irányítod az életedet, nem egy szokás, és szeretnéd ezt képviselni mások előtt, tanuld meg a nemet mondás 10 módszerét.

  1. Rendkívül egyszerű módon, nyugodt hangsúllyal mondd azt: „Köszönöm, nem!”

Az egyszerűség az elegancia benyomását kelti, látszik, hogy tudod, mit akarsz és megingathatatlanul tudod képviselni magadat.

  1. Indokold meg, hogy miért mondasz nemet! „Köszönöm, nem, nem ízlik”, „Köszi, nem, szeretnék egészséges maradni!”

Amikor kérdően tekintenek Rád és a helyzet követelőzőnek tűnik, adhatsz magyarázatot arra, miért nem fogadod el a cigit. A „nem” szót minden esetben mondd ki, így egyértelműbb a döntésed.

  1. Használd az „elakadt lemez technikát”!: „Köszönöm, nem kérek”, újabb kínálásnál „Mint mondtam, köszönöm, de nem kérek”, „Még mindig nem a válaszom”

Azokban az esetekben, amikor a másik fél nem fogadókész és nehezen érti meg azt a döntést, amit Te felelősségteljesen meghoztál, érdemes elismételned, akár ugyanazokkal a szavakkal, vagy másképpen.

  1. Fejezd ki a testbeszédeddel is azt, hogy „nem”!

Sétálj arrébb, tedd ki a kezed, ahogy visszautasításkor szoktad, ingasd a fejed, ahogy szavak nélkül szoktad a nemtetszésedet kifejezni!

  1. Válts témát!: „Köszi, nem, de láttátok a moziban az új Csillagok háborúját?”

Könnyen kifejezheted a nemet mondásodat azzal is, ha új témát dobsz fel, így megerősítheted azt, amit már elmondtál. A kínáló félnek biztosan egyértelmű lesz az üzeneted, hogy nem kívánod még egyszer megválaszolni a kérdést.

  1. Kerüld a helyzetet!

Minden közösségben, így az iskolai dohányosok körében is kialakul a dohányzás ideje és helye. Amennyiben tudod, ez mikor és hol van, egyszerűen kerüld el, így már esélyt sem adsz a kínálásnak.

  1. Nézz keresztül a kínálgatón!

Fordíts hátat a dohányzásnak azzal, hogy egyszerűen nem veszel tudomást arról, hogy megkínáltak. Egy jelentőségteljes hatásszünet, a hallgatás, megtámogatva a szemkontaktus tartásával kifejezőbbé teszi, hogy elzárkózol a cigitől.

  1. Állj amellé az ügy mellé, amiben hiszel!

Vagyis barátkozz magadhoz hasonlókkal, akik teljes vállszélességgel állnak ki, felnőtt módon képviselnek egy elvet, mégpedig azt, hogy felelősséget vállalnak az egészségükért, ezért nem kockáztatnak a dohányzással, mely megrövidítheti életüket.

  1. Kérdezz vissza a kínálásra válaszul!: „Te tudod, hogy a dohányzás vezető halálok a világban?”

Álláspontodat képviselheted kérdés, nem csupán kijelentés formájában. Lehet, hogy valakinél éppen ez talál be, de ha nála nem is, Te egyértelműsítetted, hogy nem kérsz belőle.

  1. Kínálj fel alternatívát a cigi helyett!: „Miért nem flipperezünk egyet a cigi helyett?”, „Egy mozijegy ára is kijönne egy doboz ilyenből”

A tájékozottságodat és érett gondolkodásodat mutatja az, ha tudod, milyen lehetőségeid vannak a dohányzás helyett, és hogy mennyi minden másra is költheted ugyanazt az összeget.

Bízz magadban, tudd, ki vagy és merd ezt vállalni mások előtt! Válassz a lehetőségek közül egyet vagy többet, és gyakorold bátran a nemet mondás technikáit!

Soltész Adrienn

a blog szakmai vezetője

Megjegyzés hozzáfűzése